Solenoid Valf Nedir?
Solenoid Valfler, çeşitli akışkanları kontrol etmek için kullanılan vana çeşididir. Kontrol edilecek akışkan sıvı veya gaz olabilir. Önemli olan akışkanın homojen olmasıdır. Solenoid valfler partiküllü akışkanlarda kullanılmaya uygun değildir. Konumuna göre Normalde Açık veya Normalde Kapalı olan, çalışma prensibine göre direkt çekmeli veya pilot kumandalı olarak ayrılan, iki veya üç yollu vanalardır.
Genel kullanım olarak adlandırılan hava, su, gaz gibi standart akışkanlar içindir. Direk çekmeli valflerde orifis deliği küçüldükçe basıncın yükseldiği gibi orifis deliği genişledikçe valfin çalışma basıncı düşmektedir. Orifis ile basınç ters orantılıdır.
Pilot kumandalı solenoid valfler 3/8” ölçüsünden itibaren kullanılır. Pilot kumandalı olmasının sebebi diyaframlı olmasıdır. Solenoid valfin çalışması için minimum 0,5 bar fark basıncı gerekmektedir.
Pistonlu tip solenoid valfler yüksek basınç uygulamalarında tercih edilir.
Normalde Açık Veya Normalde Kapalı Ne Demektir?
Normalde Kapalı Valfler: Normalde kapalı selenoid valflerde bobin enerjilenmediği taktir de diyafram çıkış deliğini kapatır. Bunu ise yayın diyaframa basınç yapmasıyla sağlar. Enerji geldiğinde bobinde oluşan elektromekanik çekim kuvvetiyle çekirdek yardımıyla diyaframı yukarıya doğru çeker ve çıkış yolunu açarak malzeme akışını sağlar.
Normalde Açık Valfler: Bu tip selenoid valfler sürekli malzeme akışını gerektiren yerlerde kullanılır. Valfe enerji verilmediği sürede yay, diyaframı yukarı doğru çeken pozisyondadır. Enerji alan sistem bobininde manyetik alan oluşur ve diyafram aşağıya doğru iterek çıkış yolunu kapatır.
Solenoid Valf Seçerken Nelerin Bilinmesi Gerekir?
Akışkan; Solenoid valften geçen akışkana göre sızdırmazlık elemanları değişmektedir. Örneğin hava, su, gaz gibi akışkanlarda nbr conta kullanıldığı gibi yakıtta viton, buharda teflon conta kullanılır.
Sıcaklık; Sıcaklığa göre solenoid valfin sızdırmazlık contası ve gövde malzemesi değişmektedir. Örneğin +80 °C ye kadar suda nbr conta kullanıldığı gibi, 120 °C kaynar suda epdm conta, buharda ise genel olarak teflon conta kullanılır
Basınç; Hat basıncına göre solenoid valfin tipi değişmektedir. Yüksek basınç direk çekmeli valflerde basınca göre orifis küçültülür. Yüksek basınç valflerde piston tip solenoid vafler yaygın olarak kullanılır. Vakumda ise konik diyafram tercih edilir.
Bağlantı Tipi; Dişli ya da flanş bağlantılıdır. Dişli valfler npt veya bsp olarak hazırlanabilir. Flanşlı solenoid valfler DIN veya ANSI normuna göre hazırlanabilir. Soğutma solenoid valflerin bağlantısı kaynaklıdır.
Bağlantı Ölçüsü; Solenoid valflerde kullanılan en küçük ölçü ¼”, en büyük ise DN200 dür.
Pozisyon; Normalde açık yada normalde kapalı olarak iki çeşittir.
Yol Sayısı; Standart solenoid valfler iki yolludur. İki yollu valfler bir giriş ve bir çıkıştan oluşur. Üç yollu valfler ise bir giriş, iki çıkış yolu mevcut olup normal durumlarda çıkışlardan birisi kapalı, diğeri de açıktır. Solenoid valfin bobini enerjilendiğinde kapalı olan açılırken, açık olan kapanır.
Bobin Voltajı; 12V…220V aralığında AC veya DC gerilim gönderilerek valfin çalışması sağlanır. IP65, IP67 ex proof koruma sınıfı mevcuttur. Akışkana göre bobin koruma sınıfı seçilir.
Gövde Malzemesi; Genel kullanım ürünlerde pirinç, gaz için alüminyum, gıda için paslanmaz, sulama için pvc gövde solenoid valf kullanılır. Akışkana göre valf gövde malzemesi değişmektedir.
Bazı Öneriler