Pozisyoner Nedir ?
Vananın doğru pozisyona ulaştığından emin olmak için hava basıncını uygulayan, aktüatörlere üzerine monte edilmiş konumlandırıcılardır. Pozisyonerler, kontrol vanalarına gelen kontrol sinyalini değerlendirip vananın istenen konuma (açıklık yüzdesine) gelmesini sağlar. Pozisyoner olmadan veya vana konumuna ilişkin bir geri besleme olmadan vananın istenen konuma geldiğinden emin olamayız. Çünkü pozisyoner olmadan kontrol sinyali direk aktüatöre gider.
Pozisyonerler aktüatörün hızını ve doğruluğunu artırarak proses değişimlerinde daha hassas kontrol sağlar. Pozisyonerin görevi vananın doğru konumda olduğundan emin olmamızı sağlamak olduğu için sürtünme, ölü bölge ve doğrusal olmayan negatif akış faktörlerinin üstesinden gelmemize yardımcı olur.
Temel olarak pozisyonerler, kontrol vanalarının en uygun kontrolü sağlamasına yardımcı olur.
Pozisyonerlerin kontrol sinyali elektriksel veya pnömatik olabilir. 3-15psi, 4-20 mA, 0-10V, HART veya Profibus gibi dijital veya farklı protokoller olabilirler.
Üç tip pozisyoner çeşiti vardır.
Pnömatik Pozisyoner: Kontrol cihazından gelen pnömatik sinyale göre vana açıklığını ayarlar. Aktüatöre pnömatik sinyal gönderir.
Tipik pnömatik kontrol sinyali : 0.2 – 1.0 bar (3 – 15 psı)
0.2 bar = vana tam kapalı
1.0 bar = vana tam açık
Analog Veya Elektro-Pnömatik Pozisyoner : Kontrol cihazından gelen analog elektrik sinyaline göre vana açıklığını ayarlar. Burada giriş sinyali pnömatik olmaktan ziyade elektrikseldir.
Tipik analog elektrik sinyali : 4 – 20 ma
4 mA= Vana tam kapalı
20 mA= Vana tam açık
Dijital Veya Smart Pozisyonerler: Vana açıklığını elektrik sinyaline göre ayarlar. Analoğun aksine digitaldir. Smart pozisyonerlerin diğer pozisyonerlerden daha popüler olmasının sebebi vananın kontrolünün daha rahat ve kolay yapılabilmesi, vana ve aktüatör performasını gösterebilmesi ve uyarıda bulunması, hatta bakım zamanı tahmini konusunda yardımcı olmasıdır. Bu ileride yaşanılacak arızalarda kullanıcıları erken bakım için uyarmasıdır.
Dijital pozisyonerler daha az mekanik parçaya sahip olduğundan elektro pnömatik ve pnömatik pozisyonerlere göre daha uzun ömürlüdür. Daha az hava ve enerji tüketir. Kalibrasyonu kolaydır ve tepkileri çok hızlıdır.
Oransal Kontrol Vanaları İçin Kontrol Sinyali Çeşitleri
Analog Sinyaller
0-20 mA
4-20 mA (20-4 mA)
0-10 V
Dijital Sinyaller
3 Konumlu Yüzer Kontaklar (Aç-Kapa Kontakları)
1. Konum : “ Aç ”
2. Konum : “ Kapat ”
3. Konum : “ Bekle ”
Kontrol Tipleri
Doğru Etkili (Dırect Actıon) Artan Kontrol Sinyali İle Vana Açılır.
Ters Etkili (Reverse Actıon) Artan Kontrol Sinyali İle Vana Kapanır.
Pozisyonerler Kontrol Vanalarında Hangi Amaçlar İçin Kullanılmaktadır ?
-Sıcaklık Kontrolü
-Akış Kontrolü
-Basınç Kontrolü
-Seviye Kontrolü
-Diğer (Ph, İletkenlik, Vb.)
Pozisyonerler hakkında daha fazla bilgi için bizimle temasa geçebilirsiniz!