Elektro-mekanik aktüatör olarak da adlandırılan bu elektrikli aktüatör, mekanik enerji üretmek için elektrik enerjisinden yararlanan bir motordur. Birçok uygulamada kullanıldığı gibi çoğu endüstriyel kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.
Elektrikli Aktüatörlerin Avantajları
-Oldukça esnek olan bu aktüatörler, esnek işlem gerektiren makineler veya sistemler için mükemmeldir.
-Pnömatik aktüatörler kadar bakım gerektirmez.
-Elektrik aktüatörler dış ortamda pnömatik aktüatöre göre daha verimli çalışır.
– Elektrikli aktüatörlerin en büyük avantajlarından biri sundukları hassasiyet ve doğruluktur. Yüksek hassasiyetli mekanizmalar kullanalarak, kesin işlemlere ve sonuçlara yol açan nihai hassasiyet ve doğruluk elde edebilirler.
-Elektrikli aktüatörler pnömatik aktüatörlere göre daha pahalı olmasına rağmen, bu aktüatörlerin işletme ve bakım maliyetlerini pnömatik aktüatörlerden daha düşüktür. Böylece, düşük bakım ve işletme maliyetleri gerektiren sistemlerde etkili bir şekilde kullanılabilirler.
-Havanın olmadığı sistemler için mükemmeldir. Elektriğin kolayca erişilebildiği sistemler için elektrik aktüatör kullanımı idealdir.
-Bağlantısı kolaydır. Elektrikli aktüatörlerin montaj maliyetleri de pnömatik aktüatöre göre daha düşüktür.
-Elektrik kesildiği zaman vananın kapanması için akü güç kaynağı ile çalıştırabilir.
-Elektrikli aktüatörler sahip oldukları gelişmiş teknoloji ile daha sessiz bir çalışma sunar. Dolayısıyla, daha sessiz, daha hassas ve daha temiz aktüatör arıyorsanız bunlar sizin için doğru seçim olacaktır.
-Elektrikli aktüatörlerin pnömatik aktüatöre göre dezavantajı ani açma kapama yapamamadır. Dişli grubunun tur atmasından dolayı elektrik aktüatörler pnömatik aktüatörlere göre daha geç açma kapama yapar.